PORTFOLIO / DOMY

Rodinný dům Dolní Radslavice

studie 05/2018, realizace 2019-2020

Vesnice si žádá sedlovou střechu a štít do ulice. Investoři se shlédli v cihelných obkladech a my měli ze zadání jen radost. Samostatný rodinný dům s využitým podkrovím a zapuštěným zahradním domkem s vinným sklepem. Pozemek je v zadní části velmi svažitý a celý návrh limitovalo ochranné pásmo lesa a nepříliš velká šířka pozemku. Nicméně se podařilo navrhnout dům, který provozně splňuje vše, co si rodina přála a ještě jsme vytvořili dominantní hlavní prostor s výrazným prvkem schodiště.

Standartní situaci dům - kryté parkovací stání - garáž jsme zpestřili vloženým skleněným pásem nad odhalených krokví garáže, který vizuelně hmotu domu od přístaveb oddělí.

Příběh domu bude pokračovat.

Řadový rodinný dům, Vídeň, Rakousko

studie 03/2018

Vídeň je podle mnoha průzkumů jedno z nejlepších míst pro život a nejde nesouhlasit. Byli jsme rádi, že nás oslovila rodina, která si pořídila družstevní řadový dům ve velmi zajímavé urbanistické souvislosti - z obou stran obklopen zahradami. Přáním byla hlavně úprava vnitřní dispozice pro pětičlennou rodinu a okolí domu tak, aby vznikl příjemný dvorek, protože rodina ráda "bydlí" i venku.

Největší změny proběhly ve vstupním patře, kde se celá dispozice otevřela, přidala se zimní zahrada, ve které bude stabilně velký jídelní stůl a propojila s novým prostorem knihovny.

Sama zimní zahrada je takovým pomyslným předělem, jelikož její stěny jsou obloženy cihelným páskem, který společně s cihelnou dlažbou tvoří nový exteriér dvorku, ale svojí funkcí jasně patří do vnitřní části domu.

Jelikož je dům družstevní, meruňková barva a tmavě zelená okna (!) byla daná a bohužel neprošlo rozšíření úzkého pokoje o vykonzolovaný arkýř.

Jinak ale Vídni zdar!

Komunitní dům pro seniory, Žirovnice

projekt 2015, realizace 2016-2017

Adaptace nevyhovující mateřské školky na komunitní dům seniorů se záměrem obnovení historické fasády si vyžádal spoustu kompromisů. I přes požadavky na zateplení se podařilo neobrat fasádu o plastické prvky, včetně keramických obkladů. Uvnitř je dům s novými dispozicemi čistý a čeká na svoje nové obyvatele. Na jaře bude i zahrada s altánem.

Jsme rádi, že práce s podobou fasády a zateplením zaujala.

https://www.bydlet.cz/440168-zatepleni-slusi-i-historickym-budovam-za-nevkusem-byvaji-penize-a-lidsky-faktor/

Rekonstrukce a dostavba řadového rodinného domu, Rosice u Brna

studie 08/2017, realizace 2018

Původní řadový dům na malé městě mladé rodině dispozicí a provozem nevyhovuje, tak je potřeba udělat půdorysné změny a do krásného dvora udělat přístavbu dětských pokojíků a ložnice. Hlavní požadavkem bylo nechatvše v jednom patře a půdu nevyužívat.

Vznikla tak zcela nová dispozice, dům se vyčistil a i zvenku projde změnou. Nová fasáda do ulice nebude puristická, ba naopak se přiblíží tradičnímu vzhledu. Vrátíme fasádě i původní vesncký dekor - tady v podobě jednoduché grafiky vyčárkovaných čtverců.

Oproti tomu přístavba do dvora bude čistá, obložená dřevem. Dvůr tak bude příjemně domácký, s krytým posezením a verandou, jak to má být.


Rodinný dům Radošov

nerealizovaná studie, 08/2017

Dům, který svým tvarem odkazuje na tradiční vesnické domy, přesto nabízí současný pohled na věc. Stěžejní byl svah, louka, sousedi daleko a krásný výhled. Jižní strana si řekla o zastínění tak  jsme celou vlastní hmotu domu zastrčili. Ložnice rozděluje terasu na společenskou část a klidnou u dětských pokojů.

Rodinný dům Na Kopcích, Třebíč

Novostavba ve svahu

projekt 07-10/2017, realizace 2018

Rodinný dům je navržen jako dvoupodlažní s plochou střechou, což bylo definováno i regulativem dané lokality. Vstupní patro, je na terénu, druhé patro využívá svažitosti pozemku a je částečně podzemní. Dům je rozdělen do dvou funkčních celků - na část technickou a obytnou, které jsou oddělny venkovním schodištěm vedoucím do zahrady. Spojujícím prvkem z ulice je přetažená konstrukce střechy, která obě hmoty sjednocuje a zároveň vytváří kryté závětří.

Vstupní patro do domu je soukromou částí s ložnicemi, koupelnami a šatnou. Hmota této části v pohledu ze zahrady předstupuje před druhé podzemní s obytným prostorem, a vytváří tak příjemné zastínění místností. Podzemní patro s obývacím pokojem, kuchyní a jídelnou obsahuje také technickou místnost, fitko, pracovnu a koupelnu. Půdorysně tato část kopíruje tvar pozemku, její zalomení vytváří ze zahrady příjemně semknutý prostor. Přetažení tohoto patra je vyneseno šířkou lodžie, která tvoří kompaktní tvar celého patra. Uzavřenost soukromých pokojů ještě více umocňuje použití posuvných dřevěných panelů, které velmi dobře slouží jako slunolamy.

Spodní obytné patro je ve své hmotě velmi otevřené do zahrady. Přiléhá k němu zpevněná plocha terasy, která je navržena ve stejném materiálu jako fasádní obklad tohoto patra.
Samostatná hmota technického zázemí je velmi prostá, jak tvarem, tak materiálově, aby byl jasný rozdíl ve funkčnosti všech protor v domě. Ve vstupním patře je dvojgaráž a ve spodním velký sklad, sloužící jako zahradní domek.

Předpokládá se, že dům bude zděný z keramických tvárnic s kontaktní tepelnou izolací a železobetonovým stropem.
Pohledově je dům rozdělen na tři celky - bílou, soukromou část nad terénem, jejíž lodžie směrem do zahrady je v dřevěném obkladu; spodní s kameným obkladem, jako pevný, stabilní základ domu (neopominutelná je i praktičnost vzhledem k terénu) a třetí část technická z pohledového betonu. Tato třetí část je kompletně bez tepelné izolace,
Aby dvoupatrová betonová hmota nepůsobila příliš studeně a stroze může se ze zahrady nechat obrůst zelení.

Schody oddělující obě části, technickou a obytnou, vedoucí na terasu a do zahrady jdou také z betonu Jejich tvar umožňuje vytvoření zdvojených částí, které budou sloužit jako prostory pro osvětlení, dekorace, květiny nebo jako místo na sezení s jedinečným výhledem.

Rodinný dům Střítež

Rekonstrukce na plnohodnotný dvougenerační dům

projekt 1-2/2017, realizace 2017-18

Dům ve stávající zástavbě v menší obci čeká na svoji rekonstrukci. Rodina se rozrůstá a mladí ze spodu se stěhují do patra a na prarodiče čekají nové pokoje v přízemí. Velkou změnou projdou i hospodářská stavení, garáže a dílny. Požadavků spousta, ale všude jsou jen samé dobré vibrace (více v našich interiérech).

Rodinný dům Vranovice

dům pro velkou rodinu na jižní Moravu

2016, studie

Dům do nově vznikající obytné zástavby na okraji střediskové obce Vranovice sestává ze 3 hmot. Hlavní dvoupatrová hmota domu na obdélníkovém půdoryse je doplněna jednopodlažní převýšenou hmotou obytné místnosti. Směrem do ulice pajk navazuje garáž s plochou střechou s extenzivní zelení. Jednotlivé hmoty jsou odlišně pojednány i materiálově. Hlavní hmota má bílou jemnozrnnou omítku, garáž má šedý obklad, obytná místnost dřevěný.

Přízemí je pojednáno jako společenská a hostovská část domu, z venku je přístupná samostatná pracovna s výhledem do zahrady na meruňkový sad. Podkrovní místnosti slouží jako ložnice. K jižní Moravě neodmyslitelně patří vinohrad a proto je v rámci hlavní obytné místnosti integrován podzemní válec sklepa na víno.


Rodinný dům Pozďatín

venkovský dům pro mladou rodinu

2016, studie

Rodinný dům pro mladou rodinu je umístěn na okraji vsi. dům je osazen při severním okraji pozemku tak, aby byla využita slunná jižní pobytová plocha. Forma domu je tradiční na obdélníkovém půdorysu se sedlovou střechou štítem obrácenou do ulice. Na severu a jihu jsou materiálově i hmotově oddělené přístavby s plochými střechami pokrytými extenzivní zelení. Ta podporuje začlenění domu do okolí a zpříjemňuje pobyt v podkrovím prostoru.  


Řadové domy Hořice

malé, ale se vším, co je třeba

2016, studie

Celkem 12 řadových rodinných domů tvoří dva samostatné bloky. Dva základní typy rodinných domů s pultovým zastřešením jsou polohově a výškově přesazené tak, aby na úzkých parcelách vytvořily žádaná soukromá zákoutí a nepůsobily příliš hmotně. Boční plášť a střecha jsou tvořeny obkladem vláknocementovou krytinou grafitové barvy, čelní a zadní fasáda je s bílou omítkou. Do dvora je plášť budovy přetažen o 1,5 m. Vznikne tak krytá terasa v přízemí a lodžie v patře, které podporují pohledové soukromí.


Fotbalová škola Třebíč

přestavba sídlištní ZŠ na soukromou SŠ

2015, studie

Studie konverze bývalé sídlištní základní školy v městské části Borovina ze 70-tých let na komplex soukromé střední fotbalové školy s internátem, mateřskou školou a obchody v parteru.

zpravováno pro VIA ALTA a.s.


RD Třebíč

městský dům s podnikáním

2015, studie

Dům je situován na nárožní parcele ve stávající řadové zástavbě v městské části Horka Domky. Je rozdělen na dva objekty, světlou obytnou část a tmavší část s obchodem a kanceláří. 


RD Hovorčovice

příměstský rodinný dům

2014, realizováno

Návrh rodinného domu v obci nedaleko Prahy, která svým profilem odpovídá satelitu. Kritériem návrhu vyplývající z regulačního plánu obce byl sklon střechy, maximální možná zastavěnost a orientace k jediné komunikaci z jihu. Jedná se o developerský projekt, dům svým půdorysem nabízí variabilní bezbariérové bydlení, kdy je možné na úkor pracovny zvětšit obývací pokoj anebo obětovat sklad a zvětšit tak jeden z pokojů (myšleno dětských). Do domu byla zakomponována malá zimní zahrada jako oživení vnitřního prostoru. Nabízí tak pohodové propojení domu se zahradou v jakoukoli roční domu. Systém bazilikálního osvětlení pro změnu zajišťuje maximální přísun jižního sluníčka naúkor relativní hloubce domu. Možné letní přehřáří je pořešeno venkovními automatickými žaluziemi. 


Dvojdomek Mikulovice u Pardubic

malý velký dům, novostavba

2014, realizováno

Developerský projekt kompaktního dvojdomku je umístěn v obci ležící mezi Chrudimí a Pardubicemi. Jednoduchá archetypální forma domku obdélníkového půdorysu se sedlovou střechou integruje dům pro čtyř až pětičlenou rodinu s garáží. Dům je charakteristický zalomenými střešními okny a velkým rohovým oknem, které propojuje obytný prostor v přízemí se zahradou. Bílá fasáda je doplněna antracitovým cementotřískovým obkladem u vstupu, černou střešní krytinou a antracitovým oplechováním štítů a stříšky nad vstupem.  


Řadový dům Lázně Bohdaneč

malý a pohodlný, novostavba

2012 - 14, realizováno

Kompaktní, malé ale pohodlné řadové rodinné domy v klidné části lázeňských Lázní Bohdaneč. Základním požadavkem byl dostatek úložného prostoru a variabilita. Svou dispozicí je domek vhodný jak pro mladou početnou rodinu, tak pro menší rodinu pečující o své rodiče či prarodiče. Charakterem jsou domy maloměstské stejně jako lokalita u rybníků sama. Mobilní dřevěnné prvky rozehrávají fasádu v řadě osmi stejných domů.  

DUR+DSP a fotodokumentace: ŘEZANINA & BARTOŇ, s.r.o.


Hotel Popper

revitalizace výrobního areálu v centru Chrudimi

2011, diplomní projekt Milan Drbálek

Areál bývalé továrny F. L. Poppera na boty v Chrudimi je umístěn v centru města v sousedství autobusového a vlakového nádraží. Tvoří ho živelná srostlice budov s dominantou historické výrobní budovy z r. 1912 uprostřed. Celý areál tvoří bariéru na pěší trase od tohoto dopravního uzlu do centra města. V části prostor sídlí punčochářská firma Evona, a.s., většina areálu je však nevyužívaná.

Studii hotelového komplexu předcházela urbanistická rozvaha nad celým areálem.Otevření areálu, jeho očištěnía vytvoření nových veřejných i soukromých prostranství je řešením, jak navrátit do areálu život. Studie podrobně řeší návrh wellness hotelu s kongresovým sálem.


Město místo továrny

kompaktní město

2011, diplomní projekt Pavlína Drbálková

Máme rádi města. Místa, kde se lidé potkávají, bydlí, žijí, pracují, seznamují se a dennodenně prožívají své malé epizody života. Město jsou místa, kam si lidé rádi sedají, kde se s oblibou scházejí a kde chtějí bydlet. Život, děj, zážitky, konflikty, překvapení. Nic z toho by ve městě nemělo chybět. Město je projevem společenství, výsledkem interakcí lidí, homogenní struktura protkaná veřejnými prostory. Kompaktnost - polyfunkčnost - prostranství - homta a prostor.

LÍBÍ SE VÁM NAŠE PRÁCE?

Neváhejte nás oslovit s poptávkou!